Ünnepek Ebéd Egytálételek Húsimádóknak Sertésből készült ételek Vendégváró falatok

Lecsós sertés szűz ahogyan TE szereted

A far felőli részen, a gerinc alatt és mentén található hosszúkás hús a szűzpecsenye, amit gyakran egyszerűen csak szűznek neveznek, de hívják tüskepecsenyének, sőt néha tévesen vesepecsenyének is. Ez a sertés legnemesebb része. Ha szakszerűen bontották, akkor nem lehet rajta zsíros rész, ha mégis így szeretné eladni a hentes, vetesd le róla, mert az nem „alkatrésze” a szűzpecsenyének. Nagyon finom, ízletes hús, de ha elfelejtjük levenni róla a fejrésztől induló hártyát, akkor sütés közben a hús meggörbül és rágós lesz.

Lecsós sertés szűz ahogyan TE szereted
Szavazatok: 1
Értékelés: 5
Tiéd:
Értékeld a receptet!
Print Recipe
Add to Shopping List
This recipe is in your Shopping List
Add hozzá étkezési tervedhez:
This recipe has been added to your Meal Plan -Hozzáadtad az étkezési tervedhez
Mennyiség Előkészítés
4 adag 60 perc
Sütés/főzés Pihentetés
35 perc 10 perc
Mennyiség Előkészítés
4 adag 60 perc
Sütés/főzés Pihentetés
35 perc 10 perc
Lecsós sertés szűz ahogyan TE szereted
Szavazatok: 1
Értékelés: 5
Tiéd:
Értékeld a receptet!
Print Recipe
Add to Shopping List
This recipe is in your Shopping List
Add hozzá étkezési tervedhez:
This recipe has been added to your Meal Plan -Hozzáadtad az étkezési tervedhez
Mennyiség Előkészítés
4 adag 60 perc
Sütés/főzés Pihentetés
35 perc 10 perc
Mennyiség Előkészítés
4 adag 60 perc
Sütés/főzés Pihentetés
35 perc 10 perc
Hozzávalók
Mennyiség: adag
Mértékegységek:
Elkészítés
 1. A felhasználás előtt kb. 1 órával a sertésszűz szeleteket áztasd 6 vegyesszázalékos sóoldatba. Ezt azt jelenti, hogy 1 liter vízben 60 g sót oldj fel. Most 1/2 liter vizet használunk, ezért 30 g sót oldj fel benne. Helyezd bele a sertészsűz szeleteket, s hűtőben áztasd egy órán át, hogy a só a husikat kellemesen átjárja.
  A felhasználás előtt kb. 1 órával a sertésszűz szeleteket áztasd 6 vegyesszázalékos sóoldatba. Ezt azt jelenti, hogy 1 liter vízben 60 g sót oldj fel. Most 1/2 liter vizet használunk, ezért 30 g sót oldj fel benne. Helyezd bele a sertészsűz szeleteket, s hűtőben áztasd egy órán át, hogy a só a husikat kellemesen átjárja.
 2. Ezalatt alaposan mosd, súrold meg a burgonyákat. Nedvszívó papírtörlővel szárítsd le. Héjával együtt szeleteld kb. 5 mm-es karikákra. A nagyméretű burgonyát a karikázás előtt vágd hosszában ketté. Sózd meg, pihentesd néhány percig, majd a só által kivont nedvességtől szárítgasd le.
  Ezalatt alaposan mosd, súrold meg a burgonyákat. Nedvszívó papírtörlővel szárítsd le. Héjával együtt szeleteld kb. 5 mm-es karikákra. A nagyméretű burgonyát a karikázás előtt vágd hosszában ketté. Sózd meg, pihentesd néhány percig, majd a só által kivont nedvességtől szárítgasd le.
 3. Egy nagyméretű serpenyőben a burgonyát süsd ropogósra. Egyszerre csak kis mennyiségű burgonyát tegyél a serpenyőbe, hogy az olaj ne hűljön le.
  Egy nagyméretű serpenyőben a burgonyát süsd ropogósra. Egyszerre csak kis mennyiségű burgonyát tegyél a serpenyőbe, hogy az olaj ne hűljön le.
 4. Ameddíg a buronya sül, az egy óra leteltével, vedd ki a hússzeleteket a sóoldatból, s nedvszívó papírkendővel szárítsd le.
  Ameddíg a buronya sül, az egy óra leteltével, vedd ki a hússzeleteket a sóoldatból, s nedvszívó papírkendővel szárítsd le.
 5. A hússzeletek minden oldalát a burgonyasütő olajban kérgesítsd. Ez akkor következik be, amikor a húsfelszín fehérre sül, illetve éppen el kezd barnulni. Szedd ki a fehérre sült hússzeleteket, majd a maradék olajban párold a felkockázott vöröshagymát üvegesre.
  A hússzeletek minden oldalát a burgonyasütő olajban kérgesítsd. Ez akkor következik be, amikor a húsfelszín fehérre sül, illetve éppen el kezd barnulni. Szedd ki a fehérre sült hússzeleteket, majd a maradék olajban párold a felkockázott vöröshagymát üvegesre.
 6. Ekkor add hozzá a vékony csíkokra vágott zöldpaprikát, s párold ezt is üvegesre. Ízlés szerint sózd, adj hozzá 1 gerezd préselt fokhagymát.
  Ekkor add hozzá a vékony csíkokra vágott zöldpaprikát, s párold ezt is üvegesre. Ízlés szerint sózd, adj hozzá 1 gerezd préselt fokhagymát.
 7. Amikor a paprika is üvegessé párolódott, add hozzá a felkockázott paradicsomot. Mivel a fűszerkertemben termett egy darab minipadlizsán, és ezt a mini mennyiséget másra nem tudtam volna felhasználni, én a paradicsommal együtt beledobtam a felkockázott minipadlizsánunkat is. Ez természetesen elhagyható.
  Amikor a paprika is üvegessé párolódott, add hozzá a felkockázott paradicsomot. Mivel a fűszerkertemben termett egy darab minipadlizsán, és ezt a mini mennyiséget másra nem tudtam volna felhasználni, én a paradicsommal együtt beledobtam a felkockázott minipadlizsánunkat is. Ez természetesen elhagyható.
 8. Keverd jól össze, s az egészet főzd további 10 percig.
  Keverd jól össze, s az egészet főzd további 10 percig.
 9. Ezalatt a pihentetett húsokat borsozd, majd bőségesen fokhagymázz minden szeletet.
 10. A lestyánt aprózd fel. Ezt a következő módon csináld: A csokor lestyánt jó szorosan fogd az ügyetlenebb kezedbe, mjad hajtsd hosszában ketté. Szorosan rögzítsd a vágódeszkához. Egy éles chef késsel vagdosd be egymástól kb. 3-4 mm távolságban. Ezután az ügyetenebb kezed hüvelykujj párnájával szorítsd a kést a vágódeszkához. A másik kezeddel, határozott le-föl irányuló mozdulatokkal vagdosd végig a levélzöldséget az előző vágásiránnyra merőlegesen. Ezután a kés lapjával húzogasd össze a zöldséget. Ezt a két fázist ismételd addig, ameddig a kellő aprítási finomságot eléred.
  A lestyánt aprózd fel. Ezt a következő módon csináld: A csokor lestyánt jó szorosan fogd az ügyetlenebb kezedbe, mjad hajtsd hosszában ketté. Szorosan rögzítsd a vágódeszkához. Egy éles chef késsel vagdosd be egymástól kb. 3-4 mm távolságban. Ezután az ügyetenebb kezed hüvelykujj párnájával szorítsd a kést a vágódeszkához. A másik kezeddel, határozott le-föl irányuló mozdulatokkal vagdosd végig a levélzöldséget az előző vágásiránnyra merőlegesen. Ezután a kés lapjával húzogasd össze a zöldséget. Ezt a két fázist ismételd addig, ameddig a kellő aprítási finomságot eléred.
 11. Egy megfelelő méretű tepsibe rendezd az előkészített alapanyagokat a következő sorrendben: Alulra a lecsót simítsd. Ízlés szerint borsozd, majd rendezd rá az elősütött hússzeleteket. Borsozd.
  Egy megfelelő méretű tepsibe rendezd az előkészített alapanyagokat a következő sorrendben: Alulra a lecsót simítsd. Ízlés szerint borsozd, majd rendezd rá az elősütött hússzeleteket. Borsozd.
 12. Rendezd a húsok közé a ropogósra sütött burgonya karikákat, majd bőségesen szórd meg lestyánnal.
  Rendezd a húsok közé a ropogósra sütött burgonya karikákat, majd bőségesen szórd meg lestyánnal.
 13. 180 fokra előmelegített sütőben süsd 40 percet.
  180 fokra előmelegített sütőben süsd 40 percet.
 14. Következhet a tálalás: A burgonyakarikákat rendezd a tányérod egyik oldalára, mellé a lecsót helyezd, végül minden tányérba 2 db hússzeletet tegyél. Ha szereted a friss zöldségeket, akkor szórd meg gazdagon aprított lestyánnal.
  Következhet a tálalás: A burgonyakarikákat rendezd a tányérod egyik oldalára, mellé a lecsót helyezd, végül minden tányérba 2 db hússzeletet tegyél. Ha szereted a friss zöldségeket, akkor szórd meg gazdagon aprított lestyánnal.
 15. Jó étvágyat kívánok!
  Jó étvágyat kívánok!
A recept megosztása
Hirdetések