Lisztek

liszt finom őrlemény, általában gabonából. A lisztekből leggyakrabban kenyér-, illetve lepényféléket készítenek, de lehetséges alkoholos itallá is erjeszteni, vagy dísztárgyakat, illetve ragasztót készíteni belőle. A gabonaliszt a malomipar terméke és jellemzően a sütőipar használja fel.

Az alábbiakban néhány lisztféleséget tekinhetsz meg, amelyeket kattintás után akár meg is vásárolhatsz. Leggyakrabban tönkölybúza lisztet használok a sütés-főzések alkalmával, de sok más lisztféleség is akad a kamrámban. Főleg akkor, ha magunknak sütök, s a szénhidrát tartalom csökkentése is szempont.
Megvásárolható lisztféleségek:

A liszt készítése:A gabonát aratás után gabonatárolókban (siló) tárolják, innen szállítják a malmokba. A malmokban egy összetett műveletsor alatt először a szennyeződésektől megtisztítják, aprítják (megőrlik), és osztályozzák (szitálás) termékfajta és szemcseméret szerint. Az őrlés célja a gabonaszemek két fő alkotójának, a héjnak és a magbelsőnek a lehető legtökéletesebb szétválasztása. Ezután a további felhasználásnak megfelelően adagolják és csomagolják a termékeket. A hazai boltokba kerülő legalsó sikérküszöb 28%, amivel a magyar szabvány a világon a legmagasabb követelményű. A farinográf – lisztminősítő műszer – Hankóczy Jenő és Brabender duisburgi mérnök találmánya.

Lisztkódok

A betűk a magyar nevekre és a fogósságra (L-nem fogós, F-fogós, FF-kétszerfogós, FFF-háromszorfogós), míg a szám a termék hamutartalmának százszorosa, tehát a szervetlenanyag-tartalmára utal.
A sütőiparban használt kódok

  • BL 55: búzafinomliszt, BL 80: fehér búzakenyérliszt, BL 112: félfehér búzakenyérliszt,
  • BFF 55: búzarétesliszt,
  • BD: étkezési búzadara,
  • BGL: Graham-liszt;
  • BTL 50: tésztaipari búzaliszt,
  • DSL: durum simaliszt, TDD: tésztaipari durum dara,
  • TBL-70: fehér tönköly(búza)liszt, TBL-300: teljes kiőrlésű tönköly(búza)liszt,
  • RL 60: fehér rozsliszt (rozsláng), RL 90: világos rozsliszt, RL 125: sötét rozsliszt, RLTK 190: teljes kiőrlésű rozsliszt.(wikipedia)
Hirdetések