Háztartási keksz

Azt mondják, hogy a háztartási keksz általában annál jobb, minél több benne a liszt, s kevesebb a cukor és a növényi zsiradék. Az íz, az illat és az állag emellett természetesen az alapanyagok minőségétől függ.

Liszt: Fontos például a szemcsézettsége – jobb a finomabb –, valamint a sikértartalma is, amely a tészta rugalmasságát, nyújthatóságát határozza meg, valamint azt, hogy mennyire emelkedik meg – válik könnyűvé – a sütés során.

Cukor: Cukor, glükózszirup, azaz szőlőcukorszirup, glükóz-fruktóz szirup, azaz folyékony cukor – a bolti kekszekben ezekből általában kétfélét is használnak – sorolja a szakértő. – Ennek főként pszichológiai oka van. Így az összetevők listáján, ahol mennyiségi sorrendben kell feltüntetni az alapanyagokat, hátrébb szerepeltethetők, tehát kevesebbnek tűnnek.

Növényi zsiradék: Bolti árunál ennek minőségéről nem kapunk információt, legfeljebb a termék ízéből, állagából következtethetünk.

Só: Mivel a kekszek általában elég édesek, ízre a nagyobb mennyiségű só sem feltétlenül kellemetlen, sőt ízfokozó hatású lehet. Egészségügyi szempontból viszont régóta nem ajánlott a túlzott sófogyasztás, ezért az ilyen „rejtett sókkal” különösen vigyáznunk kellene.

Szulfit – lisztkezelőszer: Az üzletben kapható kekszekben gyakori adalék. Felhasználásának célja, hogy a tészták megőrizzék szép, világos színüket a sütés során. Ám mivel ez egy kénezett anyag, hosszú távon az egészségre káros hatással lehet.

Hirdetések