Dutch oven a sokoldalú öntöttvas főzőedény

A holland sütő, más néven “dutch oven”
Neve ne tévesszen meg senkit! Ez az eszköz nehéz, vastag falú, fedeles fazék, amit bográcshoz hasonló fülénél fogva a tűz fölé is lógattak. Ha erre nem volt lehetőség, a lábain bele is állíthatták a parázsba. A sütő elnevezés onnan ered, hogy nagy mérete miatt tudták klasszikus sütőként is használni.

Az üres üstbe egy kisebb edényt tettek az étellel, majd befedték, és az egészet tűzre tették. Ezzel amódszerrel ugyanúgy lehetett vele sütni, mint bármelyik sütővel. Manapság újra reneszánszát éli, s a modern háztartásokban is egyre gyakrabban használják a sütés-főzésnél bemutatott jó tulajdonságai miatt. Néhány, általam ajánlott Dutch ovent mutatok be most be: 
Kiváló Russel Hobbs termékeket magyar webáruházból ebben az oszlopban találsz:A világ legnagyobb webáruházának, az Amazonnak termékeiből a következőket ajánlom:További termékek az Amozonon:
Sajnos jelenleg nincs a kínálatukban Dutch oven!from £41.90RRP: £28.50
Price: £15.21
Price: £54.99
Sale: £29.99
Price: £29.99
Price: £29.95Price: £14.95
Price: £56.90RRP: £34.99
Price: £29.18
Price: £30.58 Price: £41.90
Price: £46.20 RRP: £49.99
Price: £41.05
Ha te szeretnél önállóan böngészni az öntöttvas edények között, IDE kattints.
Háztartási eszközök teljes választékához IDE kattints
Bővebben a dutch ovenről: Manapság egyre többször találkozunk olyannal, hogy a jól bevált, régi módszereket újra forradalmasítjuk. Egyike ezeknek a közkedvelt dutch oven (ejtsd: dácsoven), amelyhez hasonlóról már a XIII-dik században is említettek. De valójában mi is az a dutch oven? A dutch oven vastag falú, hagyományosan öntöttvasból készült lábas/fazék, szorosan záródó fedővel.  Egytálételek, raguk, pörköltek, de akár kenyerek, piték, lepények sütésére is kiválóan alkalmas. A hollandok többszáz éve használják, a gyarmatosítások korában terjesztették el világszerte. Francia megfelelője a „cocotte”, Ausztráliában „Bedourie-lábasként”, míg Dél-Afrikában „potjie-ként” vetette meg a lábát és öltött helyi színezetet. Olykor készítik alumíniumból, kerámiából, lágyacélból is. A holland lábasnak napjainkban két variációját használjuk. Az otthonit – a modern konyhára szabva, lábak és öntöttvas fogó nélkül –, valamint a hagyományost, szabadtéri főzéshez. Utóbbi esetben a lábas szó szerint saját lábain áll a parázsló faszéndarabok között, a bográcshoz hasonlóan pedig egy öntöttvas fogóval is kiegészül. Szabadtéren emellett több elengedhetetlen kellék is társul a művelethez. A lábas fedelének mozgatására hivatott fogó, faszéncsipesz a faszéndarabok ide-oda pozícionálásához a lábas körül (ugyanis máshová kell csoportosítani őket, ha ragut, és máshová, ha pl. cobblert készítünk). Egy öntöttvas fedőtartó, hogy amikor levesszük a lábas tűzforró fedelét, legyen mire rakni, és mindemellett jól jön egy faszénbegyújtó kémény is. Lényegét tekintve a holland lábas renkívül jól tartja és egyenletesen oszlatja el a hőt, így szinte lehetetlen bármit is leégetni benne. A főzés príma, szaftos, intenzív ízű végeredménnyel jár és a tápanyagok elillanására sem kell panaszkodnunk. A holland lábas tipikus hosszú távú versenyző: profilja a több órán át tartó, alacsonyabb hőmérsékleten való hőkezelés. Ez koncentrálja az ízeket és segít megőrizni a tápanyagokat. Használat előtt mindenképp elő kell készíteni, azaz át kell forrósítani: az otthoni lábast a sütőben, a szabadtérit parázson.
Az öntöttvas edények igen tartósak, nem érzékenyek, régen több generáció örökölte őket egymástól és persze nemcsak Hollandiában. Az öntöttvas edények lényege, hogy a kiöntés után 1 napig hagyják őket természetesen kihűlni.  Ha ez megtörtént, növényi olajjal lekezelik és egyszer átöblítik őket. A továbbiakban felületüknek mindig enyhén zsírosnak kell lennie, de ezt a főzés során meg is kapják. Tisztítás után is érdemes őket vékonyan kizsírozni vagy kiolajozni. (A vajat és a margarint nem ajánlják felületkezelésre. Tisztításra pedig leginkább az enyhén szappanos víz javasolt, természetesen illatmentes, natúr háziszappannal).

Érdekesség, hogy az öntöttvas edények használatát kifejezetten ajánlják vegetariánusok, vashiányban szenvedők, kevés húst fogyasztók számára. A főzés során kioldódott vas segíthet stabilizálni e fontos ásvány szintjét szervezetünkben. Régi szokás, hogy pörkölt készítésekor a hús és a pirospaprika mellé egy vasszöget is dobtak a lábasba… (forrás: masteszta.blog.hu)
Hirdetések