Desszertek Ebéd Egyéb édességek sütemény vendégvárás

Imádok főzni- Interjú Léna Magdával, a Lilalicsi blog tulajdonosával

“A mai világban elengedhetetlen alapkövetelmény a gasztronómiában, hogy egy konyhának személyisége legyen.” (Széll Tamás)

Fenti idézet jutott eszembe, amikor elolvastam a lilalicsi.hu blog tulajdonosának kérdéseimre adott válaszait.
Az “Imádok főzni” interjú-sorozat mai részében az ő, gasztronómiával, blog-írással kapcsolatos főbb gondolatait ismerhetjük meg. Sőt, egyik kedvenc receptjét is meosztja velünk.
Hogy miért a fenti idézet jutott eszembe a válaszok láttán? Olvasd el az interjút, s Te is tudni fogod…:Booking.com

1. Hogyan és mikor kerültél kapcsolatba a gasztronómiával?

Ez a kérdésed, olyan gyerekkori élményeket hozott elő, amiről egész eddig nem is sejtettem, hogy még megvannak ☺ A dédnagymamám még csalánnal, csapkodta magát, nem ismerte a gyógyszereket, ilyen környezetben, ha akarod, ha nem ragad rád valami.
Szerintem a legtöbben, a gyermekkorukkal szívják magukba az ételkészítés rejtelmeit és élményeit. Én is így voltam ezzel, annyi különbséggel, hogy a mi családunkban, mindenki aktívan részt vett ebben. Volt, aki amatőr és volt, aki profi szinten.

2. Mióta foglalkozol az elkészített ételek publikálásával? Mely csatornákon találkozhatunk receptjeiddel, gasztronómiával kapcsolatos élményeiddel?

Publikálással csak néhány éve foglalkozom. Egy naplóban vezettem a receptjeimet, mondván, hátha majd egyszer a lányomnak szüksége lesz rá, éppen Ő volt az, aki erős nyomást gyakorolt rám a blog elindításában és a mai napig biztosítja a hátteret.
Megtaláltok a mindmegette.hu, cookpad.com, receptneked.hu és a vidékíze.hu oldalakon. Jelent már meg receptem a blikkruzs-ban, a recepttárban is, amivel díjakat is bezsebeltem.
Illetve felkértek egy hamarosan induló gasztro oldal koordinálására.

3. Melyik receptedet tartod az eddigi legsikeresebbnek? Miért? Hozzáférhetővé tennéd ezt a receptet a gastrogranny.com olvasóinak?

Mi mindannyian édesszájúak vagyunk, ezért családon belül a legsikeresebb sütemény a cseh krémes, ebben az az érdekes, hogy a médiában nem ezzel a recepttel nyertem.

Mindenesetre, íme a recept:

Cseh krémes
Szavazatok: 1
Értékelés: 5
Tiéd:
Értékeld a receptet!
Print Recipe
Add to Shopping List
This recipe is in your Shopping List
Add hozzá étkezési tervedhez:
This recipe has been added to your Meal Plan -Hozzáadtad az étkezési tervedhez
Mennyiség Előkészítés
36 db 10 perc
Sütés/főzés Pihentetés
45 perc 25 perc
Mennyiség Előkészítés
36 db 10 perc
Sütés/főzés Pihentetés
45 perc 25 perc
Cseh krémes
Szavazatok: 1
Értékelés: 5
Tiéd:
Értékeld a receptet!
Print Recipe
Add to Shopping List
This recipe is in your Shopping List
Add hozzá étkezési tervedhez:
This recipe has been added to your Meal Plan -Hozzáadtad az étkezési tervedhez
Mennyiség Előkészítés
36 db 10 perc
Sütés/főzés Pihentetés
45 perc 25 perc
Mennyiség Előkészítés
36 db 10 perc
Sütés/főzés Pihentetés
45 perc 25 perc
Hozzávalók
Tészta:
Krém:
Mennyiség: db
Mértékegységek:
Elkészítés
 1. A cseh krémes tésztájához szükséges hozzávalókat összekeverjük, jól meggyúrjuk, háromfelé osztjuk. Egy 28×40 centiméteres tepsi hátlapján, egyenként kisütjük a lapokat. 180 fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt elkészül. Vigyázat, könnyen törik!
  A cseh krémes tésztájához szükséges hozzávalókat összekeverjük, jól meggyúrjuk, háromfelé osztjuk. Egy 28×40 centiméteres tepsi hátlapján, egyenként kisütjük a lapokat. 180 fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt elkészül. Vigyázat, könnyen törik!
 2. A hét evőkanál lisztet, 1,5 dl tejjel csomó mentesre keverjük. A maradék tejet feltesszük forrni, amint felmelegedett a tej, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a lisztet és alacsony tűzön, sűrűre főzzük. Félre tesszük és hagyjuk kihűlni. Közben a vajat, a cukorral habosra keverjük és a kihűlt krémet hozzáadva, tovább keverjük. Az elkészült krémet kétfelé osztjuk, az egyik felébe teszünk 2 csomag vaníliás cukrot és a fél citrom levét. A másik felébe belekeverjük a kakaót és a rumot.
  A hét evőkanál lisztet, 1,5 dl tejjel csomó mentesre keverjük. A maradék tejet feltesszük forrni, amint felmelegedett a tej, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a lisztet és alacsony tűzön, sűrűre főzzük. Félre tesszük és hagyjuk kihűlni. Közben a vajat, a cukorral habosra keverjük és a kihűlt krémet hozzáadva, tovább keverjük. Az elkészült krémet kétfelé osztjuk, az egyik felébe teszünk 2 csomag vaníliás cukrot és a fél citrom levét. A másik felébe belekeverjük a kakaót és a rumot.
 3. Az alsó lapra tesszük a kakaós krémet, rátesszük a középső lapot, erre kerül a vaníliás krém, végül a harmadik lappal befedjük. A tetejét olvasztott csokoládéval vonjuk be, és egy éjszakára betesszük a hűtőbe.
  Az alsó lapra tesszük a kakaós krémet, rátesszük a középső lapot, erre kerül a vaníliás krém, végül a harmadik lappal befedjük. A tetejét olvasztott csokoládéval vonjuk be, és egy éjszakára betesszük a hűtőbe.
 4. Nem mondom, hogy könnyű elkészíteni, de aki egyszer elkészítette, az sosem mond le erről a rendkívül finom kényeztetésről. Hosszadalmas ugyan, de a lapokat előre is meglehet sütni.
  Nem mondom, hogy könnyű elkészíteni, de aki egyszer elkészítette, az sosem mond le erről a rendkívül finom kényeztetésről. Hosszadalmas ugyan, de a lapokat előre is meglehet sütni.
Megjegyzés

Ne maradj le az új receptekről. Kövess youtube csatornámon, a Facebook-on, a Twitteren és az Instagram-on. Pin-elj a Pinterest-en.

A recept megosztása
4. Mi jut eszedbe a következő három kifejezésről: foodbloggerkedés, gasztrobloggerkedés, ételfotózás?

Nagy kedvencem, Csíki Sándor jutott eszembe, ezért szeretném Őt idézni: „a Food Blogger az étteremtulajdonosok életének megkeserítője”
Azaz véleményem szerint, már óriási profizmussal vannak megáldva, a gasztroblogger még, csak halad a profizmus felé, de akad köztük olyan is, aki célba ér.

Mivel imádok fényképezni, ezért a fotózásról oldalakat tudnék beszélni. Természetesen nem untatok senkit, ezzel a témával ☺ Véleményem szerint a fotózás, az élet pillanatnyi csodáját méltatott hivatni.
Nincs ez másképp az ételfotózásával sem, ha jól bele gondolunk, elektronikus úton, nem tudjuk megkóstoltatni az elkészített ételt, így fényképeken keresztül kell tálalni.
Ehhez jó gépre és kreativitásra van szükség.

Hirdetések