Ünnepek Ebéd Gyerekek is szívesen készítik Húsvéti finomságok Kedvenceink Receptek Sós sütemények sütemény Sütőiskola Trükkök, tippek

Kreatív apró kezek a konyhában 3. rész: SAJTOS KOSÁRKA egy hétéves kiscukrásztól

Az iskolai szünetekben mégtöbb időt tölthetünk együtt a gyerekekkel, akik a sok játék mellett szívesen sürögnek-forognak a konyhában is. Most a hétéves Olivérrel fogunk sajtos kosárkákat sütni.

Az iskolai szünetekben mégtöbb időt tölthetünk együtt a gyerekekkel, akik a sok játék mellett szívesen sürögnek-forognak a konyhában is. Most a hétéves Olivérrel fogunk sajtos kosárkákat sütni.
Az előkészítés alatt ezúttal is GastroPapi volt a “főkukta”. Egyes mozzanatokat ő mutatott be Olivérnek, aki villámgyorsan elsajátította a különböző “mesterfogásokat”. A közös kreatívkodással eltöltött idő hossza nagymértékben függ a felnőtt motivációs attitüdjétől, a “munka” megszervezésétől, változatossá tételétől is. Ebben a posztban megmutatom (lsd. videó recept), s le is írom, hogy hogyan tudod a gyermek érdeklődését fenntartani.
Amennyiben gyereked figyelmét várhatóan kevesebb ideig fogja a közös tevékenység lekötni, úgy ajánlom, hogy inkább a Kreatív apró kezek a konyhában 2. rész: Sütialap ajándékba recept, videó recept, módszertani segédlettel  posztot tanulmányozd át, s kezdjétek a közös sütés-főzés tevékenységeteket azzal a recepttel.
Felelősségteljes hozzáállást igényel ez a felnőttektől, hiszen a konyha veszélyes üzem. Körültekintően előkészített folyamatokkal, teljes odafigyeléssel, figyelemfelkeltéssel, megfelelő instruálással, motiválással, értékeléssel a gyerek több alapképessége is fejlődik egy-egy ilyen tevékenység folyamán.
Íme az étel video receptje:
Engedd meg, hogy először az alapképességeket soroljam fel egy rövid, táblázatos formában (A táblázatban foglalt képességek közül többfélét, de elsősorban a kognitív és finommotoros képességeket fejlesztjük, amelyek elengedhetetlenül fontosak a gyermek iskolaérettségének eléréséhez):

A személyiség alapképességeinek rendszere

Alapképességek 
Kommunikatív képességek. (segítségükkel történik az információk közlése, fontos szerepet játszanak a személyek közti kapcsolatokban; ide tartozik a beszéd, olvasás és az írás.)Beszéd, olvasás, írás.
Kognitív képességek. (segítenek a világ megismerésében, helyes észlelésében, a jelenségek értelmes felfogásában, a tájékozódásban; pl. az észlelési, emlékezeti, képzeleti, gondolkodási, tanulási, alkotó képességek tartoznak ide.)Érzékelés, észlelés, figyelem, emlékezés, képzelet, gondolkodás, érzelem.
Pszicho-motoros képességek. -Kondícionális képességek.- (a jól összehangolt, rendezett mozgások következtében a sikeres tevékenységek, alkotások létrehozását segítik elő. Idetartozik a kézügyesség, a szem-kéz koordináció, a mozdulatok, mozgások, mozgássorok elvégzésének képessége, ezek koordinációs képessége.)Erő, gyorsaság, állóképesség.
Pszicho-motoros képességek. -Koordinációs képességek.-Kinesztézis, egyensúly, ritmus, gyorsasági koordináció, térbeli tájékozódás.
Érdemes tehát rászánni az időt.
Most a hétéves Olivérrel fogunk SAJTOS KOSÁRKÁKAT sütni.
Megoldandó feladat: Egy izgő-mozgó, kreatív gyermek figyelmének minél hoszabb ideig történő lekötése. Reszeltsajtos töltelék elkészítése. Fagylaltadagolóval történő betöltése az elkőkészített és leveles tésztával kibélelt kosárka sütőformákba. (A sütést felnőtt végzi!)
Elsajátítandó ismeretek:
• Alapanyagok, hozzávalók előkészítése
• Sajtos töltelék összeállítás: Hozzávalók tálba adagolása. Keverés többféle eszközzel és kézzel.
• Tésztalapkorongok kiszúrása, ráhelyezése, majd igazítása a sütőformára. A sajtos massza beletöltése az előkészített tésztakosárkákba. Fagylaltszedő használata.
• A sütő veszélyei.
Szülői feladat: A balesetveszélyes munkaterület biztosítása, folyamatos kontrollálása. Az elsajátítandó ismeretek egyes fázisának verbális kommentálása. A gyerek képességeinek megfelelően bemutatása, szemléltetése, magyarázat.
Nevelési feladat: A kézmosás fontossága. Légy türelmes és kitartó. Ne veszítsd el a kedvedet, ha valami nem sikerül.
Eszközök: Keverőtál, keverő eszközök a masszához, mini kosárka sütő formák, tésztaszaggató gyűrűk, fagylaltadagoló kanál.

SAJTOS KOSÁRKA sütés módszertana (7-8 éves koroszály)

Idő (perc)Felnőtt tevékenységeGyermek tevékenységeMegjegyzés, jótanácsok
5Figyelemfelkeltés (Hú, de jó lenne egy finom sajtos kosárkát sütni! Olivér lenne kedved segíteni nekem?)Ha megfelelően motiváló, figyelemfelkeltő az első két mondatunk, akkor nagy örömmel áll neki a feladatnak. Szívesen segít
10Hozzávalók előkészítése fotózáshoz.A hozzávalókat a felnőtt irányításával elrendezi a fotósátorban.A hozzávalók elrendezése után kérd meg a gyermeket, hogy a kosárka sütőformákat rendezze el szépen a hozzávalók körül.
3Hozzávalók előkészítése a munka megkezdéséhez.Segédkezzen a hozzávalók kimérésénél, előkészítésénél.Ha elég érett a gyermek, akkor szóbeli instrukciók alapján önállóan is képes a feledatot végrehajtani.
10Hozzávalók adagolása a keverőtálba. A legnagyobb mennyiségű alapanyaggal kezdd. A felnőtt általi keverés közben kérd meg a gyermeket, hogy tartsa a keverőtálat egy helyben, nehogy az elmozduljon. Hangsúlyozd ki, hogy ezzel milyen sokat segít.A szárazanyagokat önállóan adagolja a keverőtálba, majd egy keverővel önállóan kezdje el keverni a hozzávalókat. Hívd fel figyelmét arra, hogy óvatosan, lassan kezdje a keverést.A videófilmen megfigyelheted, hogy a sajt összekeverése (mivel nem folyadék) nem egyszerű feladat még a felnőttnek sem. A lágy mozdulatokat bemutatás után próbálta utánozni, de ennek ellenére egy adag sajt a földön lendolt. Végül GastroPapi segített, majd kézzel fejezte be a keverést. Látható az is, hogy a hétéves gyermek absztrakcióra még nem képes: pl. arra a felszólításra, hogy "szórd bele a lisztet" ő valóban óvatosan szórni kezdi azt. (Egy idősebb gyermek, amelyik absztrakcióra -elvonatkoztatásra képes- ugyanerre a felszólításra egyszerre beleönti a lisztet a keverőtálba.) Megfigyelheted továbbá azt is, hogy a gyermek hol bal-, hol pedig a jobb kezét használja a munka folyamán.
4Az előkészített fém kosárkák kiolajazása következik. Ismertesd meg a gyermekkel az olaj tapintását, mutasd meg, hogy hogyan tudod ügyesen a fém kosárkákat kiolajazni.Felszólításra segítsen neked a kosárkák kiolajazásában.A videó recepten itt is megfigyelhető, hogy a munkafázis bemutatása után milyen ügyesen, több ujjal olajozza a fém kosárkákat.
4Levelestészta lap kiterítése, lisztezéseSzinte önállóan végzi el a bemutatott feladatot.A videó recepten jól látszik, hogy a tésztalap lisztezését milyen ügyesen vézi el.
10Tésztalap kiszúrása, sütő kosárkákba rendezése. A kiszúrást bemutatás után a gyermek megpróbálja. Ha nehezen megy a feladat, akkor szervezd át a munkát, s az ő feladata legyen a kiszúrt tésztakorongoknak a kosárkákba történő rendezése.Bemutatás után próbálja a feladatokat végrehajtani. A sikeres megoldásokra kapjon pozitív visszajelzést, dícséretet.A videó recepten megfigyelhető, hogy néhány próbálkozás és felnőtti segédkezés után a gyermek milyen ügyesen rendezi önállóan a tésztakorongokat a kosárkákba. Nem egyszerű feladat ez egy hétéves gyermeknek. Bíztasd sokat!
Itt kialakult egy spontán nevelési feladat: Ha pontatlanul dolgozol, nyogodtan kezdd elölről az elrontott munkafázist!
8A sajtos masszának a bélelt kosárkákba történő adagolásának irányítása.Alig várja, hogy használhassa a fagylalszedő kanalat.Mutasd be, s közben magyarázd el a fagylatszedő kanál használatát. Add át a gyermeknek, próbálkozzon ő is. Amikor látod, hogy kezd kissé frusztrált lenni, segíts neki. A felnőtt töltse meg a kanalat, adja át a gyermeknek, majd a gyermek adagolja a masszát a kosárkákba.
3Segíts a gyermeknek a megtöltött kosárkákat áthelyezni a tepsireLelkesen helyezi át a kosárkákat a munkalapról a tepsibe, majd önállóan elrendezi azokat.Teljasen önálló munkavégzés!
Összesen: 57 percPlusz a kosárkák sütése 30 perc, plusz a hűlés kb. 30 perc.A gyermek tevékenysége ezzel befejeződött, a forró sütővel és tepsivel nem dolgozik.Engedd, hogy kóstolásnál ő legyen az első!
Ha tudatosan táplálkozol, akkor a következő TÁPANYAG-TÁBLÁZAT számodra fontos információkat tartalmaz:
Tápanyagadatok
Sajtos kosárka -recept-
Mennyiség egy adagban
Energiatartalom 181 Zzírból származó energia 117
% DV (napi érték)*
Összes zsírtartalom 13g 20%
Telített zsírok 6g 30%
Többszörösen telítetlen zsírok 1g
Egyszeresen telítetlen zsírok 6g
Koleszterin 31mg 10%
Nátrium 179mg 7%
Kálium 35mg 1%
Szénhidrát 9g 3%
Diétás (élelmi) rostok 0.3g 1%
Cukrok 0.2g
Fehérje 6g 12%
'A' vitamin 4%
'C' vitamin 0.01%
Kalcium 14%
Vas 4%
* A százalékos napi értékek kétezer kalóriás étrendre vonatkoznak.
Íme a recept, amelyet akár ki is nyomtathatsz. Te hány csillagosnak értékeled? A szürke rész jobb felső sarkában levő piktogramokra kattintáskor: értékelheted a receptet, bevásáró listát készíthetsz, hozzáadhatod étkezési tervedhez, behelyezheted kedvenc receptjeid közé. A hozzávalók listájánál a legtöbb alapanyagot meg is vásárolhatod úgy, hogy az alapanyag megnevezésére kattintasz. A hozzávalók alatt az elkészített mennyiséget módosíthatod, a rendszer az alapanyaog mennyiségét is automatikusan hozzámódosítja. Kérlek, oszd meg a receptet, ha tetszik:
Sajtos kosárka -recept-
Szavazatok: 0
Értékelés: 0
Tiéd:
Értékeld a receptet!
Print Recipe
Add to Shopping List
This recipe is in your Shopping List
Add hozzá étkezési tervedhez:
This recipe has been added to your Meal Plan -Hozzáadtad az étkezési tervedhez
Mennyiség Előkészítés
16 darab 25 perc
Sütés/főzés
20 perc
Mennyiség Előkészítés
16 darab 25 perc
Sütés/főzés
20 perc
Sajtos kosárka -recept-
Szavazatok: 0
Értékelés: 0
Tiéd:
Értékeld a receptet!
Print Recipe
Add to Shopping List
This recipe is in your Shopping List
Add hozzá étkezési tervedhez:
This recipe has been added to your Meal Plan -Hozzáadtad az étkezési tervedhez
Mennyiség Előkészítés
16 darab 25 perc
Sütés/főzés
20 perc
Mennyiség Előkészítés
16 darab 25 perc
Sütés/főzés
20 perc
Hozzávalók
Mennyiség: darab
Mértékegységek:
Elkészítés
 1. Egy nagyméretű keverőtálba öntsd bele a reszelt sajtot, majd szórd rá a lisztet és a szódabikarbónát, végül add hozzá a tojást is.
  Egy nagyméretű keverőtálba öntsd bele a reszelt sajtot, majd szórd rá a lisztet és a szódabikarbónát, végül add hozzá a tojást is.
 2. Óvatsan keverd az egészet össze, majd öntsd hozzá a tejet. Keverd az egészet készre. Megteheted egy kanállal, vagy műanyag keverővel is. nekünk GastroPapi segített be, aki kézzel villámgyorsan és ügyesen állította össze a sajtos masszát. Olivér a keverőtál rögzítésével segített ebben a szakaszban.
  Óvatsan keverd az egészet össze, majd öntsd hozzá a tejet. Keverd az egészet készre. Megteheted egy kanállal, vagy műanyag keverővel is. nekünk GastroPapi segített be, aki kézzel villámgyorsan és ügyesen állította össze a sajtos masszát. Olivér a keverőtál rögzítésével segített ebben a szakaszban.
 3. Ezután készítsd elő a fém sütőformákat. Olajozd ki. Ezután ügyezen terítsd ki a levelestészta lapot, majd enyhén lisztezd be.
  Ezután készítsd elő a fém sütőformákat. Olajozd ki. Ezután ügyezen terítsd ki a levelestészta lapot, majd enyhén lisztezd be.
 4. A sütőformáknál kb. 1 cm-re nagyobb átmérőjű eszközzel szaggass tésztakorongokat, majd azokat ügyesen rendezd bele a kiolajazott kosárka sütőformákba úgy, hogy az a kosárka formára belülről rásimuljon.
  A sütőformáknál kb. 1 cm-re nagyobb átmérőjű eszközzel szaggass tésztakorongokat, majd azokat ügyesen rendezd bele a kiolajazott kosárka sütőformákba úgy, hogy az a kosárka formára belülről rásimuljon.
 5. Ezután az összekevert sajtos tölteléket egy fagylaltadagoló segítségével oszd szét a tésztával előkészített kosárkákba.
  Ezután az összekevert sajtos tölteléket egy fagylaltadagoló segítségével oszd szét a tésztával előkészített kosárkákba.
 6. A betöltött kosárkákat helyezd egy tepsire. 180 fokra előmelegített sütőben süsd 30 percig, majd hagyd 10 percet hűlni. Ezután a kész sajtos kosárkákat óvatosan szedd ki a fém sütőformákból.
  A betöltött kosárkákat helyezd egy tepsire. 180 fokra előmelegített sütőben süsd 30 percig, majd hagyd 10 percet hűlni. Ezután a kész sajtos kosárkákat óvatosan szedd ki a fém sütőformákból.
 7. Jó étvágyat kívánok!
  Jó étvágyat kívánok!
Megjegyzés

A recept megosztása
Hirdetések

Comments are closed.