Ünnepek Cupcake-ek Gyerekek is szívesen készítik Kedvenceink Napszakok Olcsón jót Receptek sütemény Sütőiskola Születés nap Trükkök, tippek valentin nap vendégvárás Vendégváró falatok

Apró kezek a konyhában 1. rész: A fondantos cupcake recept, videó recept, módszertani segédlettel

Nagyszerű dolog az, ha a sütés-főzés közben az apróság is segédkezik. Ebben a posztban módszertani segítséget is kapsz.

Ugye milyen nagyszerű dolog az, ha a sütés-főzés közben a család apraja is segédkezik? Tapasztalatom szerint ráadásul rendkívül szívesen sürögnek-forognak a konyhában.
Normális életkori sajátság ez, minden érdekli őket. Az 5-7 éves korosztályig a fiúk is szívesen érdeklődnek, őket is leköti ez a tevékenység. Persze, az egy másik kérdés, hogy mennyi ideig. A közös kreatívkodással eltöltött idő hossza nagymértékben függ a felnőtt motivációs attitüdjétől, a “munka” megszervezésétől, változatossá tételétől is. Ebben a posztban megmutatom (lsd. videó recept), s le is írom, hogy hogyan tudod a gyermek érdeklődését fenntartani minél hosszabb ideig egy muffinsütés, majd pedig a fondantdíszítés nem túl rövid időtartama alatt.

Amennyiben gyereked figyelmét várhatóan kevesebb ideig fogja a közös tevékenység lekötni, úgy ajánlom, hogy inkább a Kreatív apró kezek a konyhában 2. rész: Sütialap ajándékba recept, videó recept, módszertani segédlettel  posztot tanulmányozd át, s kezdjétek a közös sütés-főzés tevékenységeteket azzal a recepttel.
Felelősségteljes hozzáállást igényel ez a felnőttektől, hiszen a konyha veszélyes üzem, de körültekintően előkészített folyamatokkal, teljes odafigyeléssel, figyelemfelkeltéssel, megfelelő instruálással, motiválással, értékeléssel a gyerek több alapképessége is fejlődik egy-egy ilyen tevékenység folyamán. Engedd meg, hogy először az alapképességeket soroljam fel egy rövid, táblázatos formában (A táblázatban foglalt képességek közül többfélét, de elsősorban a kognitív és finommotoros képességeket fejlesztjük, amelyek elengedhetetlenül fontosak a gyermek iskolaérettségének eléréséhez):

A személyiség alapképességeinek rendszere

Alapképességek 
Kommunikatív képességek. (segítségükkel történik az információk közlése, fontos szerepet játszanak a személyek közti kapcsolatokban; ide tartozik a beszéd, olvasás és az írás.)Beszéd, olvasás, írás.
Kognitív képességek. (segítenek a világ megismerésében, helyes észlelésében, a jelenségek értelmes felfogásában, a tájékozódásban; pl. az észlelési, emlékezeti, képzeleti, gondolkodási, tanulási, alkotó képességek tartoznak ide.)Érzékelés, észlelés, figyelem, emlékezés, képzelet, gondolkodás, érzelem.
Pszicho-motoros képességek. -Kondícionális képességek.- (a jól összehangolt, rendezett mozgások következtében a sikeres tevékenységek, alkotások létrehozását segítik elő. Idetartozik a kézügyesség, a szem-kéz koordináció, a mozdulatok, mozgások, mozgássorok elvégzésének képessége, ezek koordinációs képessége.)Erő, gyorsaság, állóképesség.
Pszicho-motoros képességek. -Koordinációs képességek.-Kinesztézis, egyensúly, ritmus, gyorsasági koordináció, térbeli tájékozódás.
Érdemes tehát rászánni az időt.
Most az ötéves Nórival fogunk muffint sütni, majd azt, fondtant díszítéssel varázsoljuk gyönyörű cupcake-ekké…
Megoldandó feladat: Muffin sütése, majd fondant díszítés készítése, dekorálás.
Elsajátítandó ismeretek:
• Alapanyagok, hozzávalók előkészítése
• Muffintészta összeállítása: keverés kézi habverővel, elektromos mixer használata
• Muffinkapszlik alkalmazása, betöltése. Fagylaltszedő használata
• A sütő veszélyei
• Fondant formázó eszközök, módszerek alapjainak megismerése
• Fondant formázásának rejtelmei Szülői feladat: A balesetveszélyes munkaterület biztosítása, folyamatos kontrollálása. Az elsajátítandó ismeretek egyes fázisának verbális kommentálása, a gyerek képességeinek megfelelően bemutatása, szemléltetése, magyarázat.
Nevelési feladat: A kézmosás fontossága. Légy türelmes és kitartó.
Eszközök: Keverőtál (kicsi, nagy), habverő, elektromos mixer habverő fejjel, muffinsütő, szilikon-, és papírlapszli, fagylaltadagoló kanál, fondant, fondant-alakító és formázó eszközök.

A muffinsütés módszertana (5-6 éves koroszály)

Idő (perc)Felnőtt tevékenységeGyermek tevékenységeMegjegyzés, jótanácsok
2Figyelemfelkeltés (Készítsünk valami gyönyörű ajándékot apának, anyának? Mit szólnól egy finom muffinhoz, amit utána gyönyörűen kidíszítenénk?)Ha megfelelően motiváló, figyelemfelkeltő az első két mondatunk, akkor nagy örömmel áll neki a feladatnak.
10Motiváció:
Szereted a muffint? Milyen ízű muffint szeretsz? Azt is szereted, amelyik gyönyörűen fel van díszítve?
Elkészítendő ételek fotóinak megtekintése. (A fotók csak példák, mi úgy fogjuk díszíteni a muffinokat, ahogy mi találjuk szépnek)
15Hozzávalók összekészítése, fotózása.Segédkezzen a hozzávalók kiméréséhez, elrendezéséhez a fotózáshoz.
3Muffin összeállítása 1. :
A kimért, összeállított szárazanyagok előkészítése. A szárazanyagokat az adagolás sorrendjében helyezd el a keverőtál közvetlen közelében úgy, hogy a gyermek könnyedén megfoghassa. A szárazanyagok habverővel történő kevergetése közben a keverőtálat a felnőtt segít egy helyben rögzíteni. Szólítsd fel a kicsit, hogy óvatosan kezdje a keverést. Ha szükséges, mutasd be neki a mozdulatokat.
A szárazanyagokat önállóan adagolja a keverőtálba, majd egy habverővel önállóan kezdje el keverni. Csak addig kevertesd, ameddig kedvét leli benne.
3Muffin összeállítása 2. :
A tojások adagolása egy külön keverőtálba. Elektromos mixer segítségével kezd el habosítani. Ezt a fázist ne bízd az ötéves gyerekre, mert balesetveszélyes. Arra viszont kérd meg, hogy, –amennyiben jobbkezes- jobb kezével fogja meg a mixer fogantyúját a kezed mellett (esetleg rá is foghatsz a kis kezére), bal kezével pedig segítsen neked a tálat egyhelyben tartani. A keverés közben folyamatosan kontrolláld a kezeit a fokozott balesetveszély miatt.
Felszólításra segítsen neked a tojások habosításában.
2Muffin összeállítása 3. :
Adj a gyerek kezébe egy kiskanalat. Szólítsd fel, hogy kanalazza a puha vajat az általad tartott puhárból az összekevert száraz összetevőkre. (Ő ezt lelkesen végzi)
A kissé megolvasztott vajat kanalazza a korábban összekevert száraz összetevőkre.
2Muffin összeállítása 4. :
Öntsd hozzá a felvert tojásokat. Kérd meg a gyereket, hogy segítsen a tojásokat kikapargatni a tálból.
Kiskanállal segít a tojásos tálat kiüríteni. Ha szeretné, engedd, hogy egy kicsit kevergesse az összetevőket.
2Muffin összeállítása 5. :
A 2. fázisban leírt metódus szerint használd az elektromos mixert, s miután a tejet hozzáöntötted, keverd a muffintésztát a gyerekkel együtt csomómentesre.
Felszólításra segítsen neked a muffinmassza kikeverésében.Ha szépen összekevertétek a muffinmasszát, s a gyermek eddig figyelmesen dolgozott, jöhet a jutalmazás! Engedd meg, hogy lenyalja a habverő fején maradt minimális mennyiségű masszát. Imádni fogja!
3Muffin sütésre előkészítése 1.:
Készítsd elő a muffinsütőt, s a muffin kapszlikat. Kérd meg a gyermeket, hogy rendezze el a sütő lyukjaiba a kapszlikat.
Lelkesen kibélelei a muffinsütő nyílásait a muffin kapszlikkal. Láthatóan igyekszik színek szerint elrendezni, ami végül sikerül.
4Muffin sütésre előkészítése:
Mutasd be a gyermeknek, hogy hogyan használjuk a fagylalt-adagoló kanalat a muffintészta adagolására. Ha segíteni szeretne engedd neki meg, bár ebben az életkorban még a tenyérmérete nem elég nagy a fagylaltadagoló összezárásához.
Figyelj!: az adagoló kanál a tenyerét becsípheti. Előzd meg!
Segédkezik a muffinok adagolásában. Megfigyelheti az adagoló kanál használatát.Ha érdekesebbé szeretnéd tenni a folyamatot, kérd meg, hogy mutassa neked, hogy melyik muffinkapszliba tedd a következő adagot.
20Muffin sütése 1.:
Hívd fel a gyermek figyelmét arra, hogy a sütő mindíg nagyon meleg, ezért oda csak felnőtt helyezheti be a muffintésztát!
Játékszünet!!!!A komoly koncentrálást egy kis lazítás követi.
24Muffin sütése 2.:
Második adag mufinnál járj el ugyanúgy, mint korábban.
A rövid játékszünet után segédkezik a második adag sütésének előkészítésében.
15Muffinok díszítése 1.:
Teljesen kihült muffinokat használj!
Készítsd elő az összes eszközt, amelyet használni szeretnél, valamint az összes anyagot, amellyel a muffinokat díszíteni kívánsz. (Nem fontos az általunk használt eszközök beszerzése. Kreatívan használd fel a háztartásban fellelhető eszközöket. Láthatod pl., hogy mi a fondant nyújtására egy üvegpoharat, a fondant alakítására pedig egy gyurma formázó műanyag eszközt használtunk.)
50Muffinok díszítése 2.:
Folyamatos beszélgetés közben vázold fel a lehetőségeket, utalj vissza a megtekintett fotókra, mutasd meg, hogy te hogyan díszíted a muffint, majd engedd az önálló alkotást.
A fondant nyújtásánál segédkezik. Fondant kiszúró használatát megismeri.
Előbb bizonytalanul, majd egyre rutinosabban díszíti a muffinokat.
Folyamatos értékelés, tetszésnyilvánítás, dícséret. Ha szükséges, adj ötleteket. Finommotorikus képességek fejlesztése lsd.: csipesz használata.
Mondd el neki az alapanyagokkal történő takarékos bánásmód lényegét.
Összesen: 155 perc (2 óra 35 perc)Plusz a muffin kihűlése, ami kb. 2 óra

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Íme az étel video receptje:
Az alábbi receptet pedig akár ki is nyomtathatod:

Fondant díszítéses muffinok

92_Fotor17
Ez a mama műve

Tipp: A muffin egyenletes, s csöpögésmentes adagolását a fagylaltadagoló nagymértékben segíti. Én azt használtam..

Hozzávalók: 
1 csésze (2 dl-es) vaj
1 csésze barna nádcukor
1/2 csésze stevia
3 csésze teljes kiörlésű búzaliszt
4 db tojás
1 csésze tej
1 tk szódabikarbóna
Elkészítés:
Muffin:
1. A száraz hozzávalókat adagold egy megfelelő méretű keverő tálba, majd kézi habverővel keverd össze. Mikor jól összekeveredett, tedd félre.
2. A megtört tojásokat egy kisebb keverőtálban elektromos habverő segítségével habosítsd fel, majd tedd félre.
3. Vedd magad elé az összekevert száraz összetevőket, s adagold bele a szobahőmérsékletű vajat, (Én 15 mp-re be szoktam tenni a mikróba) majd öntsd hozzá a felhabosított tojásokat is.
4. Elektromos kézi mixerrel keverd, majd öntsd hozzá a tejet is. Az egészet keverd simára.
5. Egy muffinsütő minden mélyedését bélelj ki muffin kapszlival. Ebben az esetben az első adagot a jól bevált fagylalt adagoló kanalammal, szilikon muffinkapszlikba adagoltam.
6. Előmelegített, 180 fokos sütőben süsd 20 percet, majd engedd teljesen kihűlni.
7. Az előzőekben elmondottnak megfelelően járj el a második muffin adaggal is, amelyet most papírkapszlikba adagoltam.
Fondant díszítés:
1. A kicsomagolt fondantok gyúrd jól át. Ha szükséges, 1-2 csepp vízzel dolgozd össze. Vigyázz, mert a sok víztől nagyon hamar kezelhetetlenül ragacsos lesz!
2. A formázhatóra gyúrt fondantot nyújtsd ki. A legjobb erre a célra egy szilikon muffin nyújtó henger, de jobb híján -mint most is- megteszi egy henger alakú, viszonylag vatag falú pohár is.
3. A kinyújtott fontantot simítsd el, először kézzel, majd fondantsimítóval.
4. Ezután tetszés szerinti kiszúrókat, fondant formáló eszközöket alkalmazva alakíthatod ki a fondant díszítést a muffunokra. Engedd szabadjára a fantáziádat. Ha gyerekek is segédkeznek, ez az a rész, amelyet biztos, hogy mindegyik imádni fog és szívesen vesz majd részt a muffinok “felöltöztetésében”.
5. Ha a fondanthoz másik fondant réteget, vagy pl. szórócukrot szeretnél ragsztani, a művelet előtt vékony ecsettel óvatosan kissé vizezd be a fondantnak azt a felületét, amelyre ragsztani kívánsz.
El is készültél a gyönyörű, színes, fondantmintás cupcakes-ekkel. Kellemes időtöltés, jó móka volt közösen a gyermekkel.
Jó étvágyat kívánok!
Ne maradj le az új receptekről. Iratkozz fel:

Spread the love (Oszd meg, ha tetszik)
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Comments are closed.